Ebru Baybara Demir
Sosyal Gastronomi Şefi, Sosyal Girişimci
Gönül sofraları kuran şef
Ebru Baybara Demir, yıllara yayılan, yerel ile globali başarıyla harmanladığı hikâyesinde attığı adımların neticesini gastronomi dünyasının Nobel’i addedilen Basque Culinary World Prize’da (BCWP) önce üst üste iki yıl dünyanın en iyi 10 şefi arasında girerek, 2023’te ise bu prestijli ödülü Türkiye’ye getirerek aldı. Yalnız, hikâyesinin parlayan tek noktası bu ödül değil zira Baybara Demir, ödüle giden süreçte bölgeye ve insanlara yadsınamaz katkılar da sağlamış biri.
Mardin’den dünyaya
Baybara Demir’in hikâyesi, turizme açmak için taşındığı Mardin’de başlıyor. Gider gitmez kurduğu Cercis Murat Konağı hikâyenin direklerinden biri. 15 yıldan uzun süredir devam eden Anadolu mutfağı araştırmaları, “sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle gerçekleştirdiği sosyal gastronomi projelerinin merkezinde. Şef, bu süreçte BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) düzenlediği Dünya
Gastronomi Turizm Forumu ve Food on the Edge Zirvesi’nde de Türkiye’yi temsil etmiş.
2023’ün başında en önemli gündem maddelerinin Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi’nin yaygınlaşması ve Türkiye’nin ilk altıncı his ve sıfır atık restoranı Zamarot 1890’ın açılışı olduğunu belirten Baybara Demir ekliyor: “Ancak 6 Şubat hepimizin hayatını değiştirdi.”
Önce bölge illerinde çalışmalar yürüten, ardından çalışmalarına İskenderun’da Gönül Mutfağı adını alan aşevinde devam eden şef, 30 Haziran’a kadar 3 bin gönüllü ile 15 milyon kap yemek dağıttıklarını söylüyor. BWCP’nin 100 bin euro’luk para ödülünü halen Hatay’da ilköğretim okulundaki öğrenciler için faaliyetlerine devam eden Gönül Mutfağı’na bağışlamaya karar vermiş. Şefin, TBMM’nin 100’ncü yıl açılış resepsiyonunun menüsünde de imzası bulunuyor.